Шрифт:

Московски емоции

Московски емоции
Снимки: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′
13-08-2013 22:53

Ден номер 4, приятели. Пореден ден на лекоатлетически емоции в Москва. Световното първенство върви в добро русло, а ето как се разви поредния ден в столицата на Русия:

ФИНАЛЕ ГРАНДЕ

Ах, какъв финал на 800 м – бягането на две обиколки винаги е имало особен заряд. Да, всички се концентрират върху късия спринт, но тази дисциплина ни дарява с прекрасни емоции. Само си спомнете историческия финал на Олимпийските игри в Лондон! Така беше и този път, дори и без световния рекордьор Дейвид Рудиша. Заслужена победа на Мохамед Аман и втори златен медал за Етиопия в Москва. Моят акцент пада върху двама американци – единия с много глупаво бягане (Дуейн Соломън), другия със страшно интелигентно такова (Ник Симъндс). Соломон взе водачеството от самото начало, но колко са бегачите, които са могли и могат да си го позволят в историята на дисциплината? Дейвид Рудиша! Уилсън Кипкетер! Май свършваме до тук? Още повече, че треньор на Дуейн е не кой да е, а Джони Грей. Така или иначе това беше най-силният финал през деня.

Битка на два коня...

... Не и според ЛаШоун Мерит. Американецът направи едно от най-добрите си състезания в кариерата, за да унижи Кирани Джеймс в очаквания дуел между двамата, който така и не се състоя. Третите 100 м на Мерит бяха ураганни и това пречупи крехката психика на Кирани, който не повярва в собствените си сили на последните 100 м и дори изпадна дори от първите 6. Категорично един от най-неочакваните развои на финалите до този момент.

Мечтаната титла

Едва ли Елена Исинбаева се е радвала повече на някоя титла в кариерата си. Измъчена, изстрадана и мечтана. Пред родна публика на дългочаканото световно първенство в Москва в компанията на ужасяваща конкуренция. Едно много дълго и красиво състезание в овчарския скок при жените. Сега е време да разберем как голямата рускиня ще продължи живота си, дали ще се откаже или продължи кариерата си. Авторът на тази статия ще си позволи една прогноза – Исинбаева ще си вземе почивка, но ще я видим ... отново в Рио 2016. Дано!

Той е животно

Робърт Хартинг го направи отново. Германецът взе поредната си титла в мятане на диск  - олимпийска, три световни, европейска. Той просто е спечелил всичко. Шаги, както е наричан в родината си, действа много стабилно, но имаше и солидна конкуренция в лицето на Пьотр Малаховски, но усилията на поляка не бяха достатъчни. И Робърт, предавам ти всички благодарности на нежния пол за спазената традиция да разкъсаш екипа си след голям успех.

Браво, Силвия

Силвия Дънекова участва на финал на световно първенство в бягането на 3000 м стипълчейз, само това изречение е достатъчно да определим участието й като успешно, а тя го гарнира с дългочакания национален рекорд. Едва ли преди няколко години някой е очаквал да имаме финалист в тази дисциплина, въпреки световната студентска титла на Добринка Шаламанова от 2007-а в Банког.

Не е същата...

Сигурен съм, че не откривам атомната бомба, за вас читателите на www.bgathletic.com, но Ваня Стамболова не е същата. Варненката попадна на полуфинал с доза късмет, но на него трябваше да се случи чудо, сравнимо с преминаване на Халеевата комета, за да може талантливата  хърделистка да влезе във финалното бягане. Никакъв шанс. Ваня изглеждаше релаксирана на старта, нямаше го онзи плам в очите й преди старт, нямаше ги и фантастичните
последни метри, така известни като нейна запазена марка. Напротив тя потъна като камък във вода от самото начало, преминаването над бариерите беше непрецизно ... и в края обектива на камерата я изгуби. Жалко, но очаквано. Декласирането няма никакво значение. Травмите са дали поразяващ ефект върху Стамболова. Ние само можем да се надяваме тя да се върне силна за 2014-а, но дори и това да не се случи – Ваня ще остане в историята като една от най-стабилните български лекоатлетки.

Героите:

Атлетите на атлетите. Всички седмобойки, които завършиха двудневната битка със седем дисциплини, топло време и неудачи са нашите герои на деня. Браво, момичета, вие заслужавате само 

респект. Супер силно състезания! Особено в края.

17-годишната Мери Кейн се класира за финал на 1500 м с 4:05. Просто страхотно.

Дафне Схиперс подобри личния си рекорд на 800 м, за да се добре до бронза в седмобоя

Разочарованието

Отпадането на Батман. Няма да крия, че Бершоун  Джаксън е един от любимите ми атлети и ми е неприятно, че няма да го видя на финала на 400 м с пр. Дано травмата не е скъсан мускул, въпреки че това е най-вероятната причина за свличането му на пистата.

Знаете ли че:

Осем от десетте финалистки в седмобоя завършиха с лични резултати на 800 м след толкова тежко изпитание. Невероятно

Фешън полицията ...

... да се активизира, защото прическата на Шели-Ан Фрейзър прилича  по скоро на проскубано фламинго, отколкото на нещо сериозно.

30 000 души на стадиона...

Да, ама не! Никой не може да ме убеди в противното. Но нека днес си зададем въпроса,  дали  „Васил Левски“ ще се напълни, ако хипотетично световното се проведе в милата ни родина.

Спортно ходене...

Някак си ми се струва по-нормално тази дисциплина в нейното разновидности да бъде премахната от официалната програма на големите форуми и да получи световно първенство по примера на полумаратона, който видяхме в Каварна. Крайното решение може да окаже позитивен ефект върху развитието на спортното ходене в бъдеще, защото като част от програмата на шампионитете е обречена на миманс.

Цифрите на деня:

1:27:08 – времето на Алена Лашманова за победата в 20 км спортно ходене

9:11.65 – Милка Чейва за злато в 3000 м стипълчейз

1:43.31 -  бягането на Мохамед Аман

6586 – точките за световната титла на Мелниченко в седмобоя

69.11 – резултатът на Робърт Хартинг в мятането на диск

14 – класирането на Силвия Дънекова

6 – финалите на световното първенство

3 – опитите на Исинбаева за световен рекорд

И за край.

Искам да пожелая честит рожден ден на главната редакторка на този сайт – Яна Касова. Яна, попътен вятър в Москва, всички ние те обичаме още от Мюнхен’02 . Поздрави от екипа на Евроспорт. 

Ангел Искрев, Евроспорт от www.iskrev.blogspot.com

Снимки от Москва: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: СП 2013
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени