Шрифт:

Лекоатлетически спектакъл

Лекоатлетически спектакъл
Снимка: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′
15-08-2013 23:25

Здравейте, приятели. Полуден почивка и атлетите бяха пълни с енергия, за да ни подпалят с първокласни резултати, но над всички бяха хората, които ни качиха високо над небето в Москва.

Изстреляха ни във висините

Най-силният финал на световното първенство до този момент се получи в дисциплината скок на височина. Атлетите с главен диригент Богдан Бондаренко сътвориха шоуто на вечерта в един феноменален финал.  Усещахме, че ще се получи силно състезание, но чак такова? Чувството за нов световен рекорд витаеше в атмосферата на скачанията. Е, не видяхме такова нещо, но спектакълът си заслужаваше – Баршим и Бондаренко бяха главните актьори. Катарецът сериозно натисна таланта на Бондаренко, а той за пореден път показа странната си тактика – почна на 229 см след това пропусна 238, нещо което и великият Хавиер Сотомайор не си е позволявал. Явно украинецът е скачал много сериозно на трениворка, за да си позволи такова поведение на световно първенство.

Важността на гмуркането

Джейхю Гордън спечели злато за Тринидад и Тобаго на 400 м с пр. и го направи с адски качествено гмуркане в квадратите. Хърделите на една обиколка са дисциплина, която изпива енергията на дръзналите да се занимават с нея, като пиявица жадна за кръв. В последните метри лекоатлетите често са в пълно затъмнение, такъв беше и случаят с Джейхю, но тринидадецът издебна момента и натисна здраво гърдите си, за да спечели само със стотна пред Майкъл Тинсли. Аплодисменти и за сърбина Беркич, в който има много хляб, а вече е бронзов медалист и национален рекордьор.

Белите имат шанс

Сори, но в техничните дисциплини белите все още имат шансове. Чехкинята Зузана Хейнова го доказа с безкомпромисната си победа в бариерите на една обиколка. Та тя беше на почти десет метра преднина от двете чернокожи американки, сред които беше Лашинда Димъс. Чехия не е страна с традиции в дисциплината, но когато имаш нужните качества, тактическа и най-вече техническа подготовка, всичко е възможно.

Танцът продължава

Поредното шоу на Езекиел Кембой в стипълчейза, от което режисьора на предаването ни лиши. Кенийският шоумен спечели третата си поредна световна титла, а този път го направи толкова убедително, че е обидно за конкуренцията. Езекиел се очертава като най-солидният кенийски бегач в последните години, а класата му сякаш не е от този свят. Кембой обра Оскарите в три категори: „Бягане“, „Прическа“ и „Танц“ .
Внимание заслужава и младежът Кипруто, който спечели среброто. Той е бъдещето.

И пак първа извън финала

Еми, това е! Пак първа извън финала. Този път, дори по-болезнено. Една-единствена стотничка. Ивет направи силни бягания на световното и завършва с две девети места. Подвиг в мирно време. 
Много се изписа за конкуренцията на Ивет и няма смисъл да се повтаряме. Едно е сигурно, България има своята голяма лекоатлетическа звезда и тя все още продължава да свети ярко!

Дебют

Мирела Демирева дебютира на голям шампионат с разочарование. Младата българка има проблеми с разбега си цял сезон, но дори не се доближи до своя личен резултат през от това лято, което означава, че има и друг фактор за неприятния край на квалификацията. Дали той е в психиката, знае само самата Мирела, но за нея в момента е важно да реши категорично да се отдаде на леката атлетика, защото нейната дисциплина изисква пълна отдаденост.

Първи в историята

Новият ни национален рекордьор Георги Иванов премина квалификацията в тласкането на гюле. Това се случва за първи път в историята на дисциплината. Притесненията вече нямат място. Гошо е на финал, а там всичко може да се случи. Сезонът му е удивителен, ако успее да го гарнира със силен финал на световното първенство, може да спори за позиции в класацията „Спортист на годината”. Георги, ти можеш!

Защо?

Защо не декласираха щафетата на Русия на 4х400 м при влизане в чужд коридор и проблеми при предаването в зоната. Нямам никакво обяснение. И факторът „домакинство“ не е оправдание. Моля Ви, проф. Апостол Славчев, намесете се с коментар под статията!

Най –емоционалното награждаване

Дори и да не харесваш Елена Исинбаева по някаква причина, не можеш да останеш безпричастен на емоциите и сълзите, които обзеха рускинята по време на награждаването й. Тези кадри ще останат маркови за световното първенство в Москва. А и все пак мечтата на всеки руснак е да види родния флаг да се вдига над американския, нали така?

Добър маркетингов ход

Мозъците на маркетиговия отдел на шампионата явно се събуждат около петия ден. Те решиха да забавят награждаването на Елена с един ден и резултатът бе мащабен – много повече публика на „Лужники“.

Семейната щафета

Белгийците имат супер силна щафета на 4х 400м, а тя се състои не от един Борлее, не от двама, а вече от трима. Дали тази семейна сплав може да стигне до медал?

Моментът извън обектива

Майкъл Джонсън коментира за BBC. И го прави страхотно. Всъщност той е блестящ: умерен, навременен, аналитичен. Отдава му се, точно толкова, колкото й бягането. Великан.

Героите

Блесинг Окагбаре. Няма да се уморя да поставям това момиче сред героите на деня. Медал в скока на дължина, финал на 100 м, а сега и финал на 200 м, изглежда че мултифункционалната нигерийска машина няма да се спре до тук.

Цифрите на деня

8:06.01 – времето на Кембой за златен медал в стипълчейза

4:02.67 – резултатът на етиопката Арегауи за победата на 1500 м с екипа на Швеция

241 –  височината за световна титла на Бондаренко

52.83 – титлата на Зузана Хейнова

47.69 – времето на Гордън в бариерите

14.85 – постижението, с което Ибаргуен донесе първа световна титла за Колумбия

6 – ден шести на шампионата

3 – финалите на Блесинг Окагбаре

1 – стотната, която раздели Ивет от финал

Ангел Искрев, Евроспорт от www.iskrev.blogspot.com

Снимки от Москва: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: СП 2013
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени