Шрифт:

Шок за Щатите

Шок за Щатите
17-08-2013 16:15

Седмият ден на световното първенство по лека атлетика отново ни достави много емоции, а за феновете на американската атлетика, които вярвам, и в България не са никак малко, емоциите бяха по-скоро негативни. Те загубиха два почти сигурни златни медала. Но в спорта нищо не идва даром.

Златен дубъл

Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели мечтания златен дубъл в късите спринтове. Ямайката се възползва от травмата на явната фаворитка Алисън Филикс, за да донесе трета титла за своята страна от първенството. Вече шампионка на 100 м Шели-Ан излезе със самочувствие и без напрежение. Това не беше така за Филикс, която тръгна малко по-бързо от нормално, за да не изостане прекалено от ямайката ,която отново катапултира от блокчетата. Може би това точно е причината за внезапната спринтьорска травма, която получи американката. Тя се свлече на пистата и един почти сигурен златен медал за Щатите се превърна в силно разочарование. Но Шели-Ан не остана без конкуренция. Блесинг Окагбаре и Муриел Ауре бяха близо до нея до последния момент и само натрупаната преднина на първите 100 м оставиха титлата за ямайката. Златен дубъл за скромното момиче от островната държава и възможност за трети медал в късите щафети.

Вундеркиндът и осмото място

Цял сезон Райън Уайтинг доминира в тласкането на гюле, но когато дойде големият момент – американецът се провали. Да, сребърният медал е провал, когато си с толкова явно превъзходството пред  другите през сезона. Може и да е въпрос на психика? А защо да не помислим върху нещо друго: как така Давид Щорл от грозно патенце се превърна в красив лебед само за няколко седмица. Възможно ли е това? И как се е случило? Всеки има своя отговор.  Факт е, че германецът вече е двукратен световен шампион. В този финал участва и националният ни рекордьор Георги Иванов , който направи силно състезание, завършвайки осми, с което „легализира“ и пред последния скептик своя възход. Поздравления, Георги.

Как да го победим?

Това е най-задаваният въпрос без отговор в Кения и Етиопия! И наистина Мо Фара изглежда непобедим. Във финалното бягане на 5000 м се използва почти всичко, познато като стратегия в дългите бягания, за да бъде изваден от състезанието. Но Мо имаше отговор всеки път. Игра с пулса, високо темпо, ниско
темпо, фартлек, обезвреждане на верния помощник Гейлън Ръп, каквото се сетите и всичко крайно неуспешно. Финалната обиколка дойде, а тогава Фара подпали, за да вземе поредната си титла. Дубъл в Лондон, дубъл в Москва...  Мо Фара вече е близо до легендите в тези дисциплини. Предстои Лондонския маратон.

Частично изкупление

САЩ взе частично изкупление за загубените медали в предишните дисциплини и го направи на своя територия – 4х400 м мъже. Сребърният медал щеше да се приема като поражение, а в обстоятелствата на деня, дори като проклятие. В този състав американците изглеждат непобедими, а Мерит се разходи на последен пост, за да реабилитира американското бягане на една обиколка след разочарование от Олимпийските игри в Лондон. Силни думи заслужават квартетите на Русия и Ямайка, които до последно се бореха като лъвове за сребърния медал, който  в крайна сметка е за карибската страна.

Разочарованието

Най-голямото разочаровение на седмия ден е контузията на 

Алисън Филикс. Едва ли са много феновете на Царицата, които не харесват финната бегачка. Тя притежава харизмата, от която всяка голяма звезда се нуждае и именно за това е толкова обичана. Контузията й отваря един огромен въпрос – „ Какво, за Бога, ще правят Щатите без нея в двете щафети?“

Героите

Шели-Ан Фрейзър-Прайс  дублира титлата си в късия спринт и взе златото на 200 м, отказването на Алисън Филикс няма значение. Ямайката беше предизвикана от таланта на Окагбаре и Ауре, но издържа, което се иска от един голям шампион, какъвто несъмнено е тя.

Блесинг Окагбаре – шест бягания, два тура в сектор за скок на дължина, три финала, два медала. Едва ли може да се добави нещо повече от чиста статистика за нигерийката.

Домакините...

... ще спечелят неофициалното класиране по медали. Щатите се провалиха, а Русия триумфира с два златни медала с Лисенко и Менков. Това най-вероятно означава, че домакините ще изпреварят Щатите в крайното подреждане по медали и мисията ще бъде изпълнена.

Цифрите на деня:

90  -  метрите, които избяга Алисън Филикс преди да се контузи

78.80 – рекорд на шампионатите в хвърлянето на чук за Татяна Лисенко

22.17 – времето на Шели-Ан Фрейзър

21.73 – постижението на Давид Щорл

20.39 – ОСМИ в света – Георги Иванов

13:26.98  - победното време на Мо Фара

8.56 – за Александър Менков в скока на дължина

3 –финалите на Блесинг Окагбаре

2:58.71 – времето на САЩ на 4х400 м

2 –титлите на Шели – Ан Фрейзър-Прайс

Ангел Искрев, Евроспорт от www.iskrev.blogspot.com

Снимки от Москва: Илиан Телкеджиев, списание ′Атлетика′

* Станете фен на BGathletic.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на леката атлетика


Тагове: СП 2013, Георги Иванов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени