Шрифт:

Намериха пари за ремонт на зала Фестивална

Намериха пари за ремонт на зала Фестивална
09-02-2011 16:38 | Яна Касова

Ремонтът на зала „Фестивална" е приоритет за Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС), а парите за целта вече са намерени.
Това съобщиха от МФВС специално за BGathletic.com.

Оказва се обаче, че в България е по-трудно да намериш начин да вложиш пари, отколкото да ги намериш.
„Министър Свилен Нейков вече е намерил нужните пари за ремонта на зала „Фестивална", като идеята е да се направи цялостен ремонт, т.е. да стане чисто нова зала, обясниха за BGathletic.com от пресцентъра на МФВС. - Сега се търсят варианти как да се прескочи търговското дружество, към което е залата. Има няколко варианта, по които се работи. Не може да се каже кога точно ще може да започне ремонтът, но това ще бъде в най-скоро време при намирането на начин да се прескочи търговското дружество. Един от вариантите зала „Фестивална" да се извади от активите на дружеството."

Спортното съоръжение е  към Търговското дружество "Академика спорт". Според закона едно търговско дружество трябва само да набавя финансите си. Това означава, че дружеството не може да получава държавни субсидии и съответно няма как МФВС да извърши ремонтът с осигурените вече финанси.

Ремонтът на зала „Фестивална" е повече от належащ. През настоящата зима съоръжението приема атлетите за 42-и сезон без да е извършван какъвто и да е ремонт. „Фестивална" е единствената все още годна за употреба кръгова зала в България. В нея се провеждат и всички състезания в зала от календара на федерация ни по лека атлетика.
 
Настилката вече в никакъв случай не може да се каже, че е тартанова. Спортистите извършват тренировките си буквално на цимента, тъй като гумата е с милиметри дебелина.

Сглобяемите елементи на пистата са с милиметрови цепнатини, в които попадне ли шип на бягащ с шпайкове атлет е равносилно на нарушаване на постройката на бягане и съответно падане или получаване на травма.

„Таратновата" настилка в сектора за хоризонтални скокове е отлепена от цимента и то дори по посока на засилване по пътеката за разбег. Това предразполага за подхлъзване на развиващите голяма скорост скачачи.

Кухините по виражите, които са старомодно остри, са също дебнеща опасност за спортуващите.
„Нашите атлети правят тренировки по виражи при положение, че по света няма зали с виражи", оплакват се българските треньори по лека атлетика.

Борбата с минусовите температури в зала „Фестивална" и непрекъснатото течение от лошо изолираната зала се решават от спортистите и техните треньори с обличане на няколко спортни екипа едновременно. А вълнените чорапи са повече от задължителни.

Най-добрият ни състезател в скока на височина в момента Виктор Нинов омекотява мястото си на отскок по време на тренировка с поставяне на допълнителни парчета зебран, донесени му специално от Сърбия.
„Слагаме тази гума, за да омекотим мястото на отскок. Иначе Виктор трябва да отскача от цимент. Във „Фестивална" няма писта, бягаме и скачаме на цимента", обясни треньорът на Нинов - Валери Цветков.

Петата в световната ранглиста за сезона в тройния скок Петя Дачева също има проблеми вследствие на тренировките си в София.  
„Имам малко проблеми с ахилес. Отдавна ме боли, но сега малко се изостри. Съсипва ни тази зала „Фестивална". Мисля дори да не скачам на държавното първенство, за да се пазя от залата", коментира за BGathletic.com Дачева, след като записа победа на турнир „Академик" в събота с 14,12 м.

Окаяното и опасно състоянието на зала „Фестивална" отдавна отказа Ваня Стамболова и Ивет Лалова да участват в състезания у нас през зимния сезон. Финалистът от последните Олимпийски игри, световно и европейско първенства на открито в тройния скок Момчил Караилиев е принуден да участва на шампионатите под покрив у нас в скока на дължина, за да избягва натоварването от коронната си дисциплина на твърдата настилка.


Тагове: Фестивална
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени