Шрифт:

WADA си затваря очите

WADA си затваря очите
19-10-2013 09:44

Интересни неща стават в Ямайка. След разкритията на бившата шефка на антидопинговата комисия Рене Ан Шърли, премиерът на страната покани световната антидопингова агенция (WADA) да разследва страната. Но тази седмица стана ясно, че комисията в Ямайка "не може да приеме" WADA до началото на 2014 г. Не може да ги настани, представяте ли си. В съобщение от ямайската комисия се казва, че "посещение на WADA в момента би било неудобно".

Доста хора биха се зачудили какво точно ще правят ямайците в следващите месеци. Шърли разкри много нередности. Шефът на комисията Хърбърт Елиът обаче я обяви за "луда" и "Юда". Той даже се опита да спести на WADA разходката с едно доста странно заключение.

- Предишния път като идваха казаха, че всичко е наред. Не виждам как сега ще бъде различно - обясни Елиът.

Те едва ли ще могат да кажат каквото и да е, ако продължават да "не могат да бъдат настанени" до другата година. Докато четат тези неща, доста фенове по цял свят ще се чудят защо световната антидопингова агенция има нужда да пита "дали могат да я настанят". Ще се чудят и как WADA може да бъде отрязана така - с изискано обяснение, разбира се, докато неизправностите в работата на местната комисия не се изчистят. Сигурно се чудят и защо Вероника Кембъл-Браун се отърва само с предупреждение от ямайската асоциация по лека атлетика.

В екшън филмите има много сцени, в които служител на реда стои на вратата и крещи да му отворят веднага, иначе ще влезе. Докато му отворят или той разбие вратата, от другата страна се опитват да скрият това, което не трябва да се вижда. Тази история прилича на подобно нещо.

Човек няма как да избяга от чувството, че в следващите месеци ямайската комисия ще направи лаборатория по изискванията, ще си сложи табела пред сградата, ще наеме хора, ще направи програми за семинари против допинга и т.н.

Дали това е нечестно? Със сигурност. Но щом молба от WADA не е приоритет за местна антидопингова комисия, ямайците ще трябва да свикнат да живеят с постоянните подозрения, че там има нещо мръсно.

Марина Хайд, "Гардиън"

Превод "7 дни спорт"


Тагове: допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени