Шрифт:

В арабската приказка на Доха

В арабската приказка на Доха
16-10-2019 18:44 | Яна Касова

Доха е смесица между модерното и традициите на Изтока. Ще се понесете в преплитането на аромата на подправки и скъп парфюм, топлия полъх на пустинната жега и ледената прегръдка на климатизирани сгради, можете да се возите и на гондола, и на камила.

 

Тръгвайки за катарската столица, сложете в багажа си леки дрехи и аксесоари, с които да предпазите главата и очите си. Местните нямат възражения срещу европейската мода на дамите. В хотелите и бюрата за обмяна на пари можете безпроблемно да смените долари или евро в катарски динари и да се впуснете в приключения. Метрото в Доха все още е в в процес на изграждане, но автобусната мрежа е добре организирана. Но и ако предпочетете такси за придвижване няма да сбъркате. Шофьорите обикновено са от Пакистан, Индия или Непал и могат да разкажат любопитни истории за живота в Доха.

 

 

За да се потопите в истинския арабски свят трябва да се разходите из тесните улички на стария пазар Сук-Вакиф (Souq Waqif). Имайте предвид, че между 12 и 16 часа почти всички магазини са затворени, но пък работят до късно вечер. На пазара можете да купите сувенири, традиционните арабски дрехи, шалове и накити, да се потопите в безвремието на арабското кафе или чай с наргиле. Обонянието ще ви заведе и в тази част на пазара, в която да се насладите на ярките цветеове на познати и непознати подправки и на смесицата от силния им аромат. Интересно е да видите и улиците с продажба за птици, но не пропускайте да намерите и къде се продават и соколите. Заслужава си да влезете в такъв магазин. Освен птици за стотици хиляди долари можете да видите и всякакви аксесоари за лова със соколи. Наблизо се намира и цяла болница за този вид птиици.

 

 

Крайбрежният булевард „Корниш“ разедля Сук Вакиф от водите на Персийкия залив. А гледката към фактическия център на Доха – Катара, и величествените небостъргачи си заслужава да се види и на слънчева светлина и при изкуственото осветление вечер. На „Корниш“ са Музея на ислямското изкуство и Националния музей, помещавани в сгради с модерно архитектурно решение. Булевардът изнендва и с много зелени площи в пустинния климат на града. Ако се приближите до небостъргачите, не забравяйте, че е забранено да се снима, защото много от сградите са администреативни.

 

Доха е съвсем близо до пустинята. А там камила ще ви направи разходка от височината на гърбицата си, а умели шофьори ще ви направят състезание с джипове във вътрешността на пустинята.     

 

 

Огромните търговски центрове из катарската столица привличат с разнообразие от модни бутици  и атракции за малки и големи като ледени пързалки и возене в гондола във воден канал.

 

В Доха живее 80% от населението на Катар, а в момента града сменя облика си. Старите сгради се заменят с нови, а изграждането на булеварди улесняват трафика.

 

Доха е гостоприемен към гостите си от цял свят и си заслужава човек да се потопи в неговата арабска приказка.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 

 

 

 

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 

 

Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 
Тагове: СП 2019
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени