Шрифт:

Доха - арабска приказка

Доха - арабска приказка
08-12-2019 10:33

Катар се подготвя да впечатли света с домакинството на футболния Мондиал през 2022 г., но не само първите климатизирани стадони ще бъдат атракцията. Цялото емирство сменя своята визия и определено си заслужава да посетим арабската държава още сега. Доха е столицата, където живее над 80% от 2.6-милионното население на страната. Местните жители са 313 000, а останалите са емигранти, предимно чуждестранни работници. 

Съвременният град Доха се споменава в английски източници от 1765 г. – по това време той е малко рибарско селце, наричано Бида. В първата половина на XIX век там се настаняват суданци, избягали от Абу Даби, които започват да се занимават с пиратство в Персийския залив. През 1847 г. в Доха се установява Мохаммед ибн Тани, глава на рода Тани, управляващ и до днес. През следващите години с британска подкрепа той установява контрол над полуострова и ограничава пиратството, а синът му Ясим ибн Мохаммед ал Тани става първият емир на Катар, смятан за основоположник на новата държава. Катар остава номинално част от Османската империя до Първата световна война. Османският гарнизон е изгонен от Доха през 1916 г., когато Катар става и официално британски протекторат. 

По това време Доха има около 12 000 жители, а основа на икономиката е ловът на перли. В междувоенния период въвеждането на изкуствено отглеждане на перли в Япония предизвиква срив на цените и тежка икономическа криза в града. Едва след Втората световна война нарастващият добив на нефт, а по-късно и на природен газ, слага край на икономическите проблеми. Приходите от нефтодобива емирите на Катар използват за модернизиране на града. От 1971 г. Доха е столица на вече независимата държава Катар, задвижвана от третото най-голямо находище от петрол и природен газ в света. В наши дни страната има най-висок доход на глава от населението в света (127 000 долара). 

И всичко това прави Доха интересна смесица между модерния живот и традициите на Изтока. Пристигайки в Катар, ще се понесете в преплитането на аромата на подправки и скъп парфюм, топлия полъх на пустинната жега и ледената прегръдка на климатизирани сгради, можете да се возите и на гондола, и на камила.

Заради пустинния климат заложете на леки дрехи и аксесоари, с които да предпазите главата и очите си. Местните нямат възражения срещу европейската мода на дамите. В хотелите и бюрата за обмяна на пари можете безпроблемно да смените долари или евро в катарски риали и да се впуснете в приключения. 
 

 

 

Автобусната мрежа в мегаполиса е добре организирана. Но и ако предпочетете такси за придвижване, няма да сбъркате. Шофьорите обикновено са от Пакистан, Индия или Непал и могат да разкажат любопитни истории за живота в Доха. Метрото в Доха все още е в в процес на изграждане, но до 2022 г. ще свързва всиччки осем стадиона, на които ще се играят мачовете от световното първенство по футбол.

Само две от спортните съоръжения са напълно готови в момента, но и останалите са близо до крайните срокове на изпълнение. Стадионите са архитектурни бижута и със сигурност си заслужава да се видят. Националният стадион „Халифа“ беше основно ремонтиран заради Мондиала, а през септември стана домакин на шампионата на планетата по лека атлетика и светът за първи път видя и усети как се провежда спортно мероприятие на открито на климатична инсталация. Непосредствено до стадиона е Кулата Aspire или Факела на Доха (The Tourch of Doha) – 300-метров небостъргач, където асансьор ще ви изкачи до последния 62-ри етаж, за да се насладите на 360-градусова гледка към града. Там можете да пиете по кафе или да вечеряте над нощна Доха, а също и да се поглезите с басейн на открито току над стадион „Халифа“. 

А във фактическия център на Доха – Катар, можете да навлезете в лабиринт от луксозни небостъргачи, като много от сградите на стотици метри са административни. Затова и не е препоръчително да ги снимате. Бързо ще се намери полицай, който да ви предупреди за рестрикциите. Ситито е в непосредствена близост до Персийския залив, на чийто бряг са разположени хотели на някои от световноизвестните вериги. Те дават възможност на гостите на Доха за плаж в екзотичното място и плуване във водите на Залива.

На север от Катар е друга модерна забележителност – Перлата (The Pearl) – изкуствен остров под формата на мида с перла с яхтени пристанища, хотели и футуристични сгради. Всъщност още като кацате със самолет или като излитате от Доха, можете да видите отвисоко марината на Доха, заобиколена от модерните квартали. 
 

 

 

А за да избягате малко от модерността, можете да тръгнете на юг от Ситито по крайбрежния булевард „Корниш“, който ще ви отведе до Сук Вакиф. Но преди да се потопите в стария пазар, отново се насладете на гледката към небостъргачите на града, оглеждащи се във водите на Персийкия залив. Заслужава си да се види и на слънчева светлина, и при изкуствено осветление вечер. На „Корниш“ се намират Музеят на ислямското изкуство, в чиято фасада са впелетени женски очи, и Националният музей под формата на пустинна роза. Булевардът изнендва и с много зелени площи в пустинния климат на града. 

За да се потопите в истинския арабски свят, трябва да се разходите из тесните улички на стария пазар Сук Вакиф (Souq Waqif). Имайте предвид, че между 12 и 16 часа почти всички магазини са затворени, но пък работят до късно вечер. На пазара можете да купите сувенири, традиционните арабски дрехи, шалове и накити, да се потопите в безвремието на арабското кафе или чай с наргиле. Обонянието ще ви заведе и в тази част на пазара, в която да се насладите на ярките цветове на познати и непознати подправки и на смесицата от силния им аромат. Ще видите и как местните жени, скрити зад коприната на хиджаба си, пазаруват, следвани от работници от Сук Вакиф, бутащи покупките в строителни колички. 
 

 

 

Има място за продажба на птици, но повече от интересно е да откриете сокаците на Сук Вакиф, където можете да купите сокол за 300 000 долара. И да не искате да отделите толкова много пари за ловната птица, си заслужава да чуете разказа на продавачите за традициите на соколарството в региона. Магазините предлагат всякакви аксесоари за лова със соколи. В близост е и специалната болница за този вид птици.

Доха е съвсем близо до пустинята. А там камила ще ви направи разходка от височината на гърбицата си, а умели шофьори ще ви устроят състезание с джипове във вътрешността на пустинята.

Огромните търговски центрове из катарската столица привличат с разнообразие от модни бутици и атракции за малки и големи като ледени пързалки и возене в гондола във воден канал.

Доха е гостоприемен към гостите си от цял свят и си заслужава човек да се потопи в неговата арабска приказка.

 

---


Тагове: СП 2019
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени