Шрифт:

Извънредно положение в Япония три месеца преди Игрите

Извънредно положение в Япония три месеца преди Игрите
22-04-2021 08:02

Японското правителство на премиера Йошихиде Суга ще въведе от петък извънредно положение в префектурите Токио, Осака, Киото и Хиого. Причината е влошената ситуация в страната във връзка с разпространението на коронавируса, съобщи японската обществена телевизия.

 

Властите се притесняват от продължаващ ръст на случаите заради предстоящите майски празници и свързаните с тях рискове от нови огнища на болестта в най-големите региони на страната. До момента в Япония са отчетени над 541 000 заразени с COVID-19 от началото на пандемията, а починалите са 9710 души.

 

Това е второ извънредно положение, което японското правителство обявява от началото на годината заради заразата. Първото започна от 7 януари и продължи най-дълго (до 22 март) в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама, и Чиба. След отмяната му обаче случаите на новозаразени отново започнаха да се увеличават.

 

Сегашната заповед на властите идва 91 дни (или около три месеца) преди началото на Летните олимпийски игри, на които японската столица е домакин (23 юли - 8 август). Засега организаторите уверяват, че Игрите ще се проведат по план, въпреки всичко. Но вече бяха отложени няколко олимпийски квалификации, които трябваше да се състоят през април и май. Причината бе именно пандемията. Отделно и щафетата с олимпийския огън преминава без публика, а някои префектури директно пожелаха през тяхна територия да няма етапи.

 

За последно властите в град Киото призоваха правителството да отмени щафетата, планирана за 26 май по местните обществени пътища. Съвсем наскоро пък беше отменен етап от щафетата, която трябваше да премине на територията на град Мацуяма. В Осака пък събитието се проведе без зрители.

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020, Коронавирус
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени