Шрифт:

Контрастът Добрич

Контрастът Добрич
27-02-2016 10:13 | Яна Касова

Години наред зала „Добротица” в Добрич приема националните шампионати под покрив за всички възрасти. Пет дни на контрастите.

Първенствата започват с многобройното участие на момичета и момчета под 16 г., както и на юноши и девойки младша възраст. Тази година постиженията в тези възрасти в някои дисциплини впечатлиха. Стотни разделиха някои атлети от национални рекорди. А Жулиен Монев (АСКЛА Сливен) записа постижение №1 за страната ни в петобоя за младша възраст.

Спринтът на 200 м и 400 м се отличи с добра селекция при момичетата и девойките, като работата на треньорите от Варна и Ямбол е отчетливо най-добра. 

Над 700 атлети стартираха през миналата седмица в шампионата за момичета и момчета под 16 г. Най-многобройно участие пък записваха в трибоя при момичетата под 14 г. – 120 стартирали при момичетата и 59 при момчетата.

Като се добавят и над 600-те мерили сили при юношите и девойки младша възраст, атлетическият свят в България изглежда добре. Стотиците участници само могат да говорят за масовостта при подрастващите, които да бъдат основа на селекцията в по-горните възрастови групи. 

Да, но не съвсем. След три дни наситени с лека атлетика за най-малките идват два дни на спокойствие. Залата затихва и спокойствието превзема добричкото съоръжение, защото с покачване на възрастовата граница пряко пропорционално намалява бройката участници. Треньорите трудно успяват да мотивират атлетите си да останат на стадиона в конкуренцията на съвременния свят и много често, защото финансовите измерения за престоя на атлетическите съоръжения е равен на нула. Дори може да се каже, че някои атлети са на загуба, защото през това време спокойно могат да имат работно място с редовно заплащане. Спортът у нас все по-малко е сред атракциите за младежите в прехода между юношеските години и мъже и жени, когато се предполага, че леката атлетика става професия. Треньорите нямат много козове за мотивация, имайки предвид, че почти няма клубове, които могат да си позволят лукса да осигуряват заплати. Университетският спорт пък отдавна не се развива на нивото, на което може да дава сигурност. 

Та връщайки се в зала „Добротица” в последните дни на атлетическата сесия за 2016-а, можем да отбележим една непровела се дисциплина заради липса на участници – петобой за жени, а в т. нар. „български дисциплини” – 60 м с пр. и скок на височина за жени се явиха само по съответно три и две атлетки, които само да разпределят медалите.

И въпреки лъсналите от години дисциплини с обидно малко участие, Добрич даваше по няколко поне силни постижения. Но и сега. Нито един норматив при мъже и жени за Олимпийски игри или световно първенство.

Средностатистически постижения белязаха шампионата. Георги Иванов обикновено излиза в челни позиции в световните ранглисти с резултат в тласкането на гюле от Добрич, този път остана само с 18.40 м. Постижението на Радослава Мавродиева в същата дисциплина при жените от 17.96 м може да се отличи за най-стойностно сред дамите. Най-голям интерес предизвика стартът на Габриела Петрова на 60 м, където до сега нямаше официален резултат. Приличните 7.54 сек й донесоха сребърен медал. Изключение от масата на постижения даде и Денис Димитров, който с 6.68 сек остана само на 0.03 сек от личния си рекорд. Треньорката му Валя Демирева традиционно дирижира парада в мъжкия спринт и нейните възпитаници в по-долните възрастови групи дават надежда, че Денис скоро ще има конкуренция у нас.

В националното първенство за мъже и жени се роди един рекорд на България – Диляна Минкина се нареди втора на 3000 м с 9:34.60 мин. Така тя вече е №1 в статистиката на дисциплината за старша възраст.  

Остава надежда, че скоро контрастите в на леката ни атлетика ще можем да ги наблюдаваме не в Добрич, а в ремонтирана зала "Фестивална".

 

---


Тагове: Добрич 2016, НШ 2016, НШ зала 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени