Шрифт:

Георги Начев - новото попълнение в тройния скок

Георги Начев - новото попълнение в тройния скок
15-03-2016 16:43

Едно ново дарование в юношеския троен скок развълнува публиката по време на националния шампионат по лека атлетика в Добрич. Ямболският атлет Георги Начев само за няколко месеца постигна невероятен напредък и накара специалистите трескаво да поразровят архивите, за да открият името му в протоколите.

Но не можаха да намерят негово постижение на троен скок, защото такова просто няма. Сребърен медалист от 2015 г. при юношите под 18 години, но на скок дължина, Георги Начев дебютира в трудния троен скок едва сега в залата в Добрич.

Роден на 4 август 1999 г., Георги се запознава с атлетиката още в началния курс. Учителка по физкултура му е прочутата Тотка Петрова. Тя го насочва към нейния треньор Йордан Атанасов и опитват средни бягания. „Не се получи – нямам природна издържливост. Беше безсмислено да се мъча и да притеснявам и другите около мен”, признава Жоро.

На финалната ученическа „Гимназиада” в Сливен през 2013 г. той е забелязан от треньорката Петрана Чамова край трапа за скок дължина. „Скочих 5,30 м и г-жа Чамова ме попита дали искам да тренирам при нея. Още тогава бях израсъл доста висок и това й направило впечатление, както и естествените ми движения при скока.” Начев приема с голямо въодушевление поканата и скоро започва сериозни тренировки в скоковете.

Още през зимата на 2014 година природните му дарования и устремът му са възнаградени с бронзов медал на скок дължина (5,68 м) на шампионата за момчета под 16 години в зала. Е, опитва и скока на височина, където със скромните 1,45 м остава едва единайсти.

През лятото на 2014-а Георги продължава с дубъла „хоризонтален-вертикален скок”. На националния шампионат под 16 години в скока на височина с 1,66 м е пети. Обаче на скока на дължина нещата не потръгват. След като постига най-добър резултат в квалификацията (5,73), на финала Начев прави три поредни фаула и се самоелиминира.

През късната есен на 2015-а Георги получава сериозна контузия (разтегнат мускул), която пропилява шансовете му за успешна изява в зимните състезания. Някъде през януари започва леки тренировки и Чамова решава да го запише за участие. В Добрич Георги отново получава болки в контузения крак и треньорката преценява, че е по-добре да бъде спрян от участие.

Начев не се отчайва и тренира още по-упорито. На турнира „Купа JOMA” в Бургас на 16 май 2015 г. Георги е победител на скок дължина с 6,44 м, записани още в първия му опит. „За пръв път почувствах как се задържам във въздуха, как летя! В последните си опити направих фаулове, а опитите бяха значително по-далечни от победния ми първи скок.”

Националният шампионат за юноши под 18 години е изтеглен за края на май. Чамова решава да запише Георги и на скок височина, и на скок дължина. Начев се отправя в съботния обед (11:20 часа) на 30 май за първото си участие. Заедно с още 30 (!) участници той трябва да се бори за медал.

Под палещите лъчи на обедното слънце и непоносимата горещина (35 градуса) състезанието тече мудно и изнервящо. Е, Георги преодолява 1,80 м от първи опит (колкото и по-малкият брат на Тихомир Иванов - Михаил). В крайна сметка Начев губи медала заради двата си несполучливи опита на 1,60 м и 1,65 м малко по-рано. Докато Михаил Иванов няма грешка на предишни височини. Нищо, ще трябва да се навакса със скока на дължина.

В неделната утрин (31 май) Начев заема временно второто място още след третия кръг с 6,38 м. В същия този трети кръг русенецът Иво Стоянов прави победния удар – 6,78 м. И след като харманлията Илия Сивков изпреварва Георги в последния кръг с 6,60 м, Начев проявява бойкия си темперамент и записва само една минута (!) по-късно същите 6,60 м. Които в крайна сметка му отреждат сребърния медал.

Чамова решава да пусне Георги и при батковците от групата под 20 години. Отново в обедната мараня на 24 юни Георги започва със скока на височина. С чудесна техника на флопа той си подобрява личното, преодолявайки 1,85 м и класирайки се шести. „На 1,90 м при втория опит сполучливо преминах летвата, но съвсем леко я закачих с прасеца. Леко, леко, ама летвата взе че падна”.

На следващия ден във финала на скок дължина нещо разбегът му не се получава и остава само с 6,37 м за второто си шесто място.

Есента е време за промени. Тандемът Чамова-Начев започва да усвоява тънкостите на тройния скок. Треньорката вижда, че Георги с лекота усвоява движенията и фазите на скока. Първият опит е на турнира в Сливен на Коледа в края на декември. С 14,20 м Начев прави своя дебют и с нетърпение се готви за зала „Добротица”. А това, което показа в Добрич, надминава и най-смелите очаквания.

„Бяхме се настроили за около 14,50 м. Още на загрявката се почувствах необичайно лек и подвижен. Първият ми скок беше 14,72, втория 14,94 м. Бях изненадан от самия себе си – ама аз наистина мога! После се наложи да пропусна третия. Треньорката ми каза да си почина малко между опитите, защото бяхме малко участници и състезанието вървеше бързо. Трябваше да имам повечко минути за релакс между скоковете. В четвъртия и петия записах фаулове, като се приземявах все в границите на 15,20 – 15,30 м. В крайна сметка спечелих с 14,94 от втория ми опит и толкова се зарадвах! Пък и госпожата остана много доволна!”

На следващия ден Георги Начев участва и на скок дължина. „Постигнах 6,56 м още в първия опит. После Илия Сивков ме изпревари в третия скок с 6,62, за да завърши с 6,84 за победата! Имах голямо желание да спечеля втори златен медал и да скоча над седемте метра. Но след втория кръг изведнъж почувствах страхотна умора в краката. Мускулите ми се сковаха и трудно бягах по разбега. Явно ми трябват още много тренировки за придобиване на по-стойностни физически качества!”

ПРОЧЕТЕТЕ ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ ВЪВ Viasport.bg - ТУК

 

---


Тагове: Добрич 2016, Георги Начев, Ямбол
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени